Adesea oamenii aud despre termenul „birou de proiectare”, însă mulţi nu ştiu ce reprezintă şi cu ce se ocupă. Aceste structuri sunt însă foarte des consultate în industria construcțiilor. Care sunt abilitățile lor? În ce cazuri este intervenția lor obligatorie?
Ce este mai exact un birou de proiectare?
Termenul „birou de proiectare” reprezintă o companie, precum Cross Design, formată din specialişti în proiectarea arhitecturală și ingineria structurală. Compusă din ingineri și tehnicieni, o astfel de companie se ocupă cu realizarea unor studii care ghidează și justifică alegerile structurale și tehnice ale unui proiect.
Cele mai citite articole
Serviciile oferite sunt de natură intelectuală şi implică:
- formularea de recomandări pe baza calculelor;
- propunerea de soluții pentru realizarea lucrării;
- furnizarea de expertiză cu privire la calitatea realizărilor, dacă este necesar.
Un birou de proiectare poate interveni într-o mare varietate de domenii, cum ar fi ingineria civilă, industrie, mediu, IT sau chiar organizarea muncii. Există tot atâtea tipuri de birouri de proiectare pe cât există specialități inginerești!
O bună cooperare între un birou de proiectare și ceilalţi profesioniști
Diferiţii actori implicați în proiectul unei case sunt complementari și vor beneficia de expertiza diferitelor birouri de proiectare comandate. Astfel, în cazul în care se apelează la un arhitect pentru a realiza un proiect, acesta va putea susține și perfecţiona propunerile sale pe baza notelor de calcul și a desenelor de lucru oferite de specialiştii din biroul de proiectare. În schimb, aceştia își încep activitatea și își desfășoară studiile pe baza ipotezelor stabilite de arhitect.
Care este rolul birourilor de proiectare?
În funcție de domeniul lor de expertiză, au competențe specifice, menite să susțină o etapă specifică a proiectului și anume:
- Un birou de proiectare structurală este interesat de componentele structurale ale unei clădiri (coloane, grinzi). Există birouri de proiectare structurală dedicate fiecărui tip de construcție: beton, structură metalică sau chiar structuri din lemn etc. Un consultant în beton îl va ajuta pe arhitect, de exemplu, cu dimensionarea structurilor de beton.
- Biroul de salubritate este un punct de trecere obligatoriu pentru instalarea sau înlocuirea unui sistem de salubrizare – are un interes detaliat în caracteristicile solului (panta terenului, textura, prezența sau nu, a rocilor, prezența apei, permeabilitatea etc.) pentru a defini și recomanda cea mai bună soluție de salubrizare.
- Biroul de infiltrometrie este responsabil pentru verificarea etanșeității casei și oferă sfaturi cu privire la definirea și implementarea celui mai bun sistem de etanșare.
- Biroul Geotehnic se ocupă cu transmiterea și distribuția încărcăturilor în sol. În funcție de natura acestuia din urmă, de greutatea clădirii, biroul de proiectare va propune fundații adecvate, superficiale sau mai adânci, studii de sol, care vor face posibilă determinarea naturii solului menționat.
- Biroul Thermal are un singur obiectiv: să găsească modalități de reducere a consumului de energie, ca parte a unui proiect de construcție sau renovare. Realizează studii aprofundate privind disiparea căldurii și, prin urmare, poate oferi cele mai bune materiale și echipamente pentru a garanta o eficiență energetică optimă.
Leave a Reply