Ce trebuie să știi despre BCA?

Betonul celular autoclavizat (BCA) este unul dintre cele mai des folosite materiale de construcții, prietenos cu mediul înconjurător, rezistent și termoizolant. Cărămizile de BCA sunt formate din ciment, var, apă, nisip și o cantitate mică de pulbere de aluminiu, cu rolul de a expanda amestecul.

Reacția pe care o produce combinația acestor elemente face materialul să își multiplice volumul de câteva ori, motiv pentru care în compoziția sa se regăsește aproximativ 80% aer. Citește acest articol și descoperă și alte informații utile pe care trebuie să le știi despre BCA dacă te interesează să realizezi o construcție rezistentă, cu un raport bun calitate/preț!

BCA-ul este rezistent la incendii și cutremure

Betonul celular autoclavizat este un material care oferă un nivel ridicat de securitate clădirilor și îndeplinește cele mai riguroase cerințe de siguranță la incendiu. Dat fiind faptul că în compoziția sa se regăsesc componente pur minerale, materialul nu întreține focul, nu emana fum și nici gaze toxice. Mai mult, BCA-ul rezistă până la 1200 grade Celsius și reușește să izoleze definitiv efectele incendiilor în primele ore de la izbucnire. De exemplu, un perete gros de 20 cm grosime rezistă câteva ore în fața flăcărilor, iar clădirea este stabilă timp de aproximativ 5-6 ore de la declanșarea incendiului.

În plus, dacă îți dorești să construiești o clădire anti-seismică, BCA-ul este o opțiune favorabilă pentru îndeplinirea acestui deziderat. Blocurile din BCA sunt ușoare, dar rezistente, drept urmare masa totală a structurii este redusă, iar impactul cutremurului asupra construcției este mic, chiar și pentru clădirile înalte. Materialul de construcții are o densitate de la 400 +/-50 kg/m3 și nu suprasolicită fundația clădirii. În cazul în care intenționezi să îți ridici o casă cu BCA, consultă oferta Mathaus aici!

BCA-ul are proprietăți termoizolante

Cele mai citite articole

Rezistența termică a unui perete de 25 cm din BCA este de 2.2 K/W, în timp ce a unuia din cărămidă este de 1.2 K/W. Deși este un material mult mai ușor decât cărămida sau betonul, blocurile din BCA au proprietăți remarcabile. Toate elementele din care este compus sunt foarte bine amestecate și omogenizate, iar porii mici de aer și masivitatea termică a blocurilor contribuie la obținerea unei izolații termice eficiente.

De exemplu, un perete de 30 cm din BCA este cu peste 30% mai eficient energetic decât cel realizat din materiale ceramice. Așadar, construcțiile din BCA sunt potrivite pentru îndeplinirea standardelor nZEB și cele de Casă Pasivă.

BCA-ul este un material durabil

Durata de viața a betonului celular autoclavizat este în jur de 50 de ani. Structura și calitatea acestuia nu sunt influențate de climatul dur sau de schimbările climatice extreme. Un perete din BCA își păstrează integritatea dimensională în fața intemperiilor, iar procesele de îmbătrânire nu îi afectează proprietățile.

În plus, structura poroasă a materialului împiedică formarea condensului și a mucegaiului. Acest lucru se întâmplă deoarece BCA-ul preia umiditatea din aerul interior și permite trecerea acesteia în exterior. Rezultatul este o clădiră care „respiră”, unde punțile termice nu duc la crearea condensului, indiferent dacă aceasta este sau nu izolată termic suplimentar.

În ciuda faptului că este un material relativ nou apărut pe piață, fiind inventat în1924 de către un arhitect suedez, BCA-ul se bucură de popularitate în rândul constructorilor. Alege să folosești BCA pentru proiectul tău și comandă paleții online, iar aceștia ajung direct la tine acasă sau pe șantier!

Cele mai citite articole

Leave a Reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Your email address will not be published.