Ce trebuie să ştii despre contractul de închiriere a unui spaţiu industrial şi cum îl poţi negocia?

Găsirea unui loc pentru extinderea sau desfăşurarea afacerii sub formă de spaţii industriale de închiriat în Bucureşti nu mai reprezintă o provocare într-o societate modernă actuală în care spaţiul de închiriat se afla la un click distanţă.

Dacă găsirea spaţiului industrial este simplă, acesta întruneşte toate criteriile pe care le au proprietarii afacerilor în minte şi sunt siguri că nu mai trebuie să caute şi în altă parte, atunci nu le rămâne decât să semneze contractul şi să înceapă lucrul în acel spaţiu. Aici există o mică precizare, abordată de specialişti cu multă seriozitate, reprezentată de contractul de  închiriere, care, la fel ca orice alt contract, are o importanţă majoră asupra profitului şi chiar viitorului companiei.

Contractul de închiriere al spaţiului industrial poate fi negociat?

Ca şi în orice alt caz de închiriere a unui spaţiu, fie că este în uz personal, casnic, profesional sau industrial, contractul de închiriere ar trebui să poată fi negociat în cei mai buni termeni de către potenţialii chiriaşi. Deci, contractul de închiriere poate fi negociat, cu condiţia ca potenţialii chiriaşi să:

 • ştie exact ce vor de la spaţiul industrial de închiriat, ceea ce le oferă şi ce minusuri are;
 • fie la curent cu preţurile de închiriere cerute pe piaţă şi condiţiile oferite;
 • ştie care sunt cele mai importante criterii de închiriere şi ce oferă concurenţa;
 • se pregătească din timp, să ştie exact ce vor de la spaţiul respectiv;
 • fie realişti, să nu se implice emoţional şi să considere că nu vor mai găsi un spaţiu industrial la fel de bun sau cu o amplasare la fel de avantajoasă;
 • fie receptivi la propunerile proprietarilor şi să inspire încredere că ştiu de ce negociază preţul.

Ce este şi ce nu este important pentru chiriaşii unui spaţiu industrial? Criteriu esenţial de negociere

Cele mai citite articole

Înainte de a începe negocierea unui spaţiu industrial de închiriat, este important ca reprezentanţii afacerilor să îşi facă un “plan” în minte cu ceea ce le trebuie şi ceea ce nu le este de folos la un spaţiu industrial, la ce pot renunţa şi ce nu este atât de important.

Concret, spaţiul industrial bun, al cărui contract necesită negociere este cel care răspunde următoarelor întrebări:

 • spaţiul are nevoie de modificări sau investiţii?
 • care este valoarea investiţiilor sau modernizărilor?
 • spaţiul de închiriat permite extinderea afacerii?
 • spaţiul industrial permite posibilitatea de subînchiriere?
 • spaţiul industrial are suficiente locuri de parcare?
 • spaţiul de închiriat are dotările şi utilităţile necesare?

Dacă răspunsul la aceste întrebări este dat, iar contractul de închiriere necesită negociere, potenţialii chiriaşi trebuie să se concentreze asupra dorinţelor proprietarului, să vadă ce îşi doreşte acesta, cum priveşte el spaţiul şi ce vrea pe viitor, dacă este un om de încredere sau nu şi dacă spaţiul de închiriat are potenţial pentru continuarea închirierii o perioadă îndelungată de timp.

Cele mai citite articole