Noi trenduri în design interior în 2023

Fiecare început de an nou aduce cu sine planuri și idei noi, promisiuni și rezoluții de îmbunătățire a vieții, iar domeniul designului interior nu face excepție. Oamenii vor să fie mai buni, mai productivi, mai prosperi, iar pentru asta au nevoie și de un cadru adecvat în care să își desfășoare existența de zi cu zi, în care să se retragă după orele de muncă și în care să se simtă cu adevărat acasă. Iar aici se ajunge aproape întotdeauna la design interior pentru case si apartamente. 

Așa cum există tendințe în modă, vestimentație, stil de viață, și amenajarea unei locuințe moderne este adesea guvernată de trenduri. Iată care sunt cele mai noi tendințe care se pot aplica în designul interior în 2023.

Folosirea materialelor naturale

Dragostea pentru natură și pentru crearea unui spațiu în care locatarii să se simtă în comuniune cu elementele naturii merge dincolo de includerea plantelor în decor. Se folosesc astăzi materiale naturale precum ratanul, lemnul și piatra, începând de la podea și până la tavan. Fie că se dorește un decor rustic cu multe elemente naturale, fie că acestea se pot constitui ca accente care oferă acel sentiment de confort al unei cabane de munte, proprietarii de locuințe pot apela la experiența unui designer de interior, pentru a le integra cât mai verosimil în spațiu, în vederea obținerii efectului dorit.  

Pe lângă mobilier și accesorii din materiale naturale, în cazul caselor, tendința este de a face cât mai lină trecerea, din punct de vedere vizual, între interior și spațiul terasei.

Elemente pentru toate simțurile

Cele mai citite articole

Noile trenduri în materie de design interior privilegiază folosirea elementelor diferite pentru senzații care să aibă un efect de a răsfăța simțurile. Se folosesc tot mai des senzațiile olfactive, parfumurile și uleiurile esențiale pentru a accentua anumite aspecte ale decorului și totodată pentru calitățile lor de a influența starea de spirit a locatarilor. Un birou de acasă, de exemplu, poate avea miros de salvie pentru a favoriza claritatea mentală, în timp ce dormitorul va fi parfumat cu floare de portocal pentru starea de calm și somn, iar pentru camera de zi se va folosi ceva confortabil și festiv, precum aroma lemnelor într-un foc care trosnește.

Texturile brute de lemn și piatră vor fi îndulcite, prin contrast, de cuverturi și pături pufoase, de perne moi și fotolii. Aceeași regulă se aplică și nuanțelor folosite. Dacă nu sunt tonuri neutre, se va evita folosirea exclusiv a nuanțelor calde sau a nuanțelor reci, optându-se pentru o îmbinare a acestora.

Combinații inedite

Integrarea inteligentă din acest an a designului cu arta împinge amenajarea interioarelor la un nou nivel de sofisticare. Se optează pentru arta personală a locatarilor, îmbinări inedite de elemente prin care cei din casă își pun amprenta personală asupra spațiului, iar cadrul în care sunt integrate lucrările trebuie să le pună inspirat în evidență. 

Un sentiment de aventură pătrunde în interioarele de astăzi, unde oamenilor nu le mai este teamă să amestece lucrările contemporane de avangardă cu piese vintage și arta clasică. Se pot integra astfel în decor piese vechi, sfeșnice, vaze, mobilier masiv recondiționat, alături de elemente moderne, pentru un spațiu confortabil și personalizat.

Cele mai citite articole