Din cauza Covid-19, supravegherea sănătății se bazează pe tot soiul de tehnici, proceduri, produse și echipamente dezvoltate pentru a ajuta la prevenirea bolii. Unele sunt fabricate chiar în țara noastră, de Biocomp.
Lumina ultravioletă de tip UV-C a fost una dintre resursele propuse de piața de profil pentru dezinfectarea mediilor și suprafețelor în general, deoarece astfel se poate lupta, printre alte microorganisme patogene, cu noul coronavirus. Utilizarea luminii UV-C este o strategie acceptabilă pentru a preveni riscurile în instituțiile de îngrijire a sănătății și în alte locuri care necesită proceduri de dezinfecție mai stricte.
Totuși, mai sunt mulți oameni care se întreabă dacă într-adevăr lumina UV-C este un agent eficient în combaterea microorganismelor patogene, în special a noului coronavirus.
Iată în continuare ce ne spun specialiștii în acest domeniu.
În clasificarea luminii, avem cel puțin trei categorii de lumină UV:
– UV-A;
– UV-B;
– UV-C.
În timp ce UV-A și UV-B nu sunt foarte eficiente în lupta cu germenii patogeni, adică nu ucid foarte bine virusurile și bacteriile, UV-C este un agent excelent pentru a elimina virușii în general, inclusiv noul coronavirus.
Virușii sunt compuși dintr-un strat proteic și material genetic. Radiațiile UV-C, atunci când acționează asupra unui astfel de microorganism distruge atât acest strat, cât și materialul genetic, inactivând microorganismul. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar ca virusul să fie expus direct la o anumită categorie de fotoni.
Cele mai citite articole
Doza UV este determinată de intensitatea sursei de lumină și durata expunerii. Pentru o doză necesară dată, sursele de intensitate mai mare necesită timpi de expunere mai mici, în timp ce sursele de intensitate mai mică necesită timpi de expunere mai lungi. Conform studiilor directe cu viruși, câteva secunde de incidență focalizată cu o sursă de intensitate medie UV-C sunt suficiente pentru a inactiva 99,99% dintre virusurile expuse.
În anumite situații, acțiunea directă a radiației nu este posibilă, de aceea eficiența nu este de 100%, fapt ce dă apă la moară cârcotașilor. Dar, per total, chiar merită a fi utilizată pentru dezinfectarea eficientă a unor spații și obiecte.
Riscurile folosirii unei lămpi UV-C
Utilizarea radiațiilor UV-C ca germicid ecologic redutabil este destul de veche, a fost utilizată de mai multe decenii. Deși extrem de eficient împotriva virușilor și bacteriilor, UV în general este dăunător pentru oameni și, prin urmare, ar trebui să fie utilizat cu mare atenție pentru a nu pune în pericol utilizatorii.
Deși UV-C este metoda recomandată pentru eliminarea microorganismelor, majoritatea surselor de lumină conțin și UV-A și UV-B. Acestea nu sunt eficiente ca microbicide și pot fi dăunătoare oamenilor. Incidența lor pe piele poate duce la leziuni cu potențialul de a se dezvolta în cancer de piele. De asemenea, nu trebuie neglijat nici faptul că toate tipurile de radiații UV sunt nocive pentru ochi.
Siguranța ochilor și expunerea pe termen lung nu au fost încă bine studiate pe plan internațional, iar aceste tipuri de dispozitive trebuie să fie reglementate și validate cu multă seriozitate pentru eficacitate înainte de a fi utilizate în medii publice.
De asemenea este bine de știut că lumina UV-C dăunează pielii umane, deci ar trebui utilizată numai pe obiecte sau suprafețe ori pentru purificarea aerului.
Din acest motiv, dispozitivele care emit UV-C trebuie să conțină dispozitive de siguranță care să le oprească automat ori de câte ori nu mai sunt folosite sau sunt pornite în prezența oamenilor, pe lângă faptul că conțin instrucțiuni clare privind utilizarea lor corectă și riscurile unei manipulări necorespunzătoare. Inclusiv lămpile UV de uz casnic, de mici dimensiuni.
Dacă totuși se utilizează cu respectarea strictă a indicațiilor producătorului, o lampă UV-C chiar merită a fi utilizată pentru anihilarea germenilor periculoși, inclusiv a noului coronavirus.
Un astfel de dispozitiv performant de producție românească este lampa de la Biocomp. Comand-o și tu!
Leave a Reply