Pompele de apa cu tocator – principiu de functionare si domenii de utilizare

Pompele de apa sunt acele dispozitive foarte utile pentru a asigura furnizarea apei potabile in anumite locuri de consum sau pentru a asigura drenajul apei din anumite surse. Datorita faptului ca apa care este pompata cu ajutorul acestor echipamente are diferite grade de puritate, producatorii de pompe pentru apa propun diferite modele si tipuri de astfel de pompe.

Exista varianta pompelor de apa de suprafata, acestea fiind folosite pentru surse de apa aflate la suprafata, si varianta de pompe submersibile, cele care extrag apa de la adancimi mari si o pompeaza inspre suprafata. In randul pompelor de apa regasim si varianta de pompe pentru apa murdara. Rolul acestora este de a extrage apa cu impuritati solide din anumite surse de apa.

Pompele de apa murdara cu tocator

Una dintre subcategoriile pompelor de apa murdara este varianta cu tocator. Daca pompele simple pentru apa murdara sunt folosite in cazul surselor de apa unde impuritatile solide sunt de dimensiuni reduse, in cazul pompelor de apa cu tocator vorbim despre acele echipamente care asigura furnizarea apei pentru acele surse unde impuritatile au dimensiuni mult mai mari.

Cele mai citite articole

Functionarea pompelor de apa murdara cu tocator se bazeaza pe absorbtia apei si utilizarea unui mecanism de maruntire. Acest mecanism de maruntire este actionat printr-un proces de forfecare, proces pus in miscare de rotatia motorului pompei de apa. In urma rotatiei motorului apare o forta cinetica necesara pentru tocarea si maruntirea tuturor impuritatilor solide din apa pompata.

Tocatorul pompei poate fi amplasat intern sau extern, tinand cont de expunerea la gura de absorbtie pentru pompa de apa. Avand in vedere ca pompele de apa cu tocator sunt expuse intr-un mediu dificil de lucru, acestea sunt confectionate pe baza de otel si fonta. Insa chiar si asa se recomanda folosirea pompelor cu tocator in acele ape unde pietrele de dimensiuni foarte mari sau metalele nu sunt prezente in apa pompata. In caz contrar exista riscul de aparitie a unor deformari.

Utilizarea pompelor de apa murdara cu tocator

Pompele de apa murdara cu tocator sunt destinate pentru a fi folosite in administrarea apelor uzate, in filtrarea apelor cu noroi sau pentru a decanta fosele septice. In situatiile in care aceste dispozitive de pompare a apei sunt utilizate in apele din canalizare care prezinta deseuri precum carpe, pungi sau materiale care nu pot fi dezintegrate, pompele cu tocator pot fi afectate si pot prezenta o uzura prematura.

In domeniul rezidential aceste pompe apa murdara sau pompe apa uzata echipate cu tocator sunt folosite mai ales pentru fosele septice sau la nivelul rezervoarelor care preiau apa uzata direct de la chiuveta, dus ori de la toaleta.

Cele mai citite articole