Te confrunți cu un scalp sensibil? Iată ce trebuie să știi

Sensibilitatea scalpului este o problemă des întâlnită în prezent și se manifestă în cele mai multe cazuri prin senzație de disconfort local, arsură, mâncărime sau roșeață. În mod clar, o problemă la nivel scalpului se răsfrânge și asupra sănătății firului de păr, cele două fiind în legătură directă. 

Un scalp sensibil poate crea numeroase probleme, de la pete roșii, mătreață excesivă, scoame până la căderea părului. Din acest motiv, igiena scalpului și a părului este o prioritate pentru persoanele care se confruntă cu această afecțiune.

Ce factori poate cauza sensibilitatea scalpului?

Conștientizarea cauzelor sensibile ale scalpului te poate ajuta să găsești tratamentul potrivit pentru această problemă. Un scalp sensibil poate fi cauzată de factori precum:

  • Arsuri solare – simptomele unei arsuri ale scalpului sunt similare arsurilor de pe corp;
  • Afecțiuni ale pielii – spre exemplu dermatita, infecții fungice, inflamarea foliculilor părului etc.;
  • Ingredientele dure din șampoane sau produse de styling;
  • Expunerea la anumite condiții climatice, poluare;
  • Stresul emoțional;
  • Schimbări hormonale;
  • Dieta dezechilibrată, alergii alimentare etc.

Cum îți îngrijești scalpul sensibil?

Important este să descoperi care este factorul declanșator al sensibilității scalpului. Spre exemplu, dacă această sensibilitate este determinată de un iritant sau alergen, în mod cert vei evita să utilizezi acele produse care provoacă iritația. 

Dacă este vorba de o arsură solară, recomandarea este protejarea scalpului de razele puternice ale soarelui. Dacă te confrunți cu situații stresante, primordial este să te canalizezi pe eliberarea tensiunii acumulate și obținerea unei stări de bine, la nivel fizic, mental și spiritual.

Sunt cazuri în care condițiile care provoacă sensibilitatea scalpului dispar de la sine. Însă, în cele mai multe situații, zona afectată se vindecă cu o rutină de îngrijire corespunzătoare.

Uleiurile esențiale – Un remediu natural ideal pentru calmarea scalpului sensibil

Ideale în îngrijirea scalpului sensibil și nu numai sunt uleiurile esențiale. Prin prisma proprietăților lor antibacteriene și antifungice, aceste uleiuri esentiale reușesc cu succes să calmeze scalpul iritat și să amelioreze semnificativ inflamațiile și disconfortul creat. 

Este o certitudine că astăzi uleiurile esențiale prezintă o mare utilitate, ele contribuind la consolidarea sănătății și având efecte pozitive la nivel spiritual, emoțional și fizic.

Cu multiple beneficii la nivelul scalpului și părului este acest ulei esential de melaleuca doTERRA. 

Datorită proprietăților sale antimicrobiene și purificatoare, acest ulei esențial este eficient în calmarea iritațiilor scalpului. În plus, acesta are o reală contribuție în tratarea peliculozei și diferitelor infecții la nivelul pielii (psoriazis, eczeme, dermatite bacteriene etc.).

Pentru sănătatea scalpului și a părului pot fi utilizate și alte uleiuri esentiale, printre care: ulei esențial de lavandă, de mentă, rozmarin.

Important de menționat este că la utilizare, aceste uleiuri (1-2 picături) să se dilueze cu un ulei purtător. Uleiul rezultat se aplică în zona cu probleme și se masează ușor.

Concluzii

Înțelegerea exactă a cauzelor ce determină această sensibilitate a scalpului este esențială în găsirea soluției potrivite pentru rezolvarea acestei afecțiuni. În plus, este important de menționat că îngrijirea corespunzătoare este definitorie pentru minimizarea sensibilității scalpului.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole