Valentine’s Day: Semnificația zilei de 14 februarie

Valentine’s Day, cunoscută ca Ziua Îndrăgostiților este ziua în care toate cupluri își celebrează relația, exprimându-și dragostea unul față de celălalt. În fiecare an, se celebrează această zi a iubirii pe data de 14 februarie. Chiar dacă nu este o sărbătoare tradițional românească, aceasta a fost îmbrățișată cu bucurie de români, ajungând să aibă o importanță deosebită.

Tradiția acestei zi este asociată numelui Sfântului Valentin, fiind privit ocrotitorul dragostei, al tinerilor și al căsătoriei.

Ce legende sunt legate de această zi?

Originea acestei zile nu este în prezent clarificată, dar în jurul ei există numeroase legende, care îl au ca protagonist pe Sfântul Valentin.

Potrivit unei legende, Valentin a fost un preot, ce a fost torturat în perioada persecuției împăratului Claudius II, pentru faptul că îi ajuta pe creștini.

O altă legendă spune că Valentin era preot, care susținea căsătoria și ajuta cuplurile în taină să se căsătorească. Preotul sprijinea uniunea dintre bărbat și femeie, fiind în viziunea lui unul dintre obiectivele vieții. La vremea respectivă, împăratul a interzis căsătoria deoarece bărbații erau recrutați ca soldați, în detrimentul căsătoriei. Atunci când a aflat împăratul despre acest lucru, a poruncit ca preotul Valentin să fie condamnat la moarte.

Fiind un apărător al îndrăgostiților, acesta a fost închis și torturat atât pentru faptele sale, cât și pentru credința lui, fiind decapitat în anul 269.

Totodată, conform legendei, Valentin se îndrăgostise de fiica paznicului închisorii, iar înainte de moarte acesta a trimis o scrisoare fetei pe care a scris “De la al tău Valentin”.

Care sunt obiceiurile de ziua îndrăgostiților?

Cele mai citite articole

Valentine’s Day este celebrată în foarte multe țări, însă fiecare și-a dezvoltat propriile obiceiuri. Spre exemplu, în Finlanda se sărbătorește Ziua Prietenie, fiind ocazia în care prietenii își trimit felicitări și își oferă cadouri simbolice. În Marea Britanie, sunt oferite inimi și chei sculptate în lemn, având ca înțeles deschiderea sufletului.

De asemenea, în multe țări se oferă felicitări și cadouri simbolice familiei și prietenilor apropiați în semn de apreciere și mulțumire.

În această zi, cuplurile își declară iubirea printr-un mesaj sau felicitare. Tradiția este și astăzi păstrată, aceasta datând încă din anii 1800. Pe atunci, felicitările se realizau din satin și erau scrise mesaje de iubire către persoanele iubite în secret.

Ce se oferă de Valentine’s Day?

Cu ocazia acestei zile, îndrăgostiții își oferă daruri speciale. O tendință tot mai accentuată în ultimii ani legată de această zi este întoarcerea la cadourile cu valoare sentimentală. Printre cele mai deosebite cadouri pentru iubită sunt florile, bijuteriile, plușurile și ciocolata. Alături de aceste cadouri deosebite, sunt scrise felicitări cu mesaje romantice sau poezii de dragoste, decorate cu poze și inimi.

Totodată, în funcție de hobby-urile iubitului/iubitei, se pot aborda activități distractive ca plimbările cu bicicleta, jocurile, piesele de teatru sau concertele. În spiritul acestei sărbători se poate opta și pentru o cină romantică la restaurant sau acasă.

Indiferent de cadoul ales partenerului/partenerei, acesta trebuie oferit într-un mod memorabil.

Cadoul de Valentine’s Day reprezintă un gest de iubire, fiind special dăruit pentru a celebra relația.

Cele mai citite articole