Orice om a patit, la un moment dat in viata, sa intalneasca un termen sau un cuvant pe care nu-l cunoaste. Si mai mare este mirarea cand termenul respectiv reprezinta ceva obisnuit in viata de zi cu zi. Un obiect intalnit destul de des, trecut cu vederea, dar caruia nu i se cunoaste denumirea originala.
Aplice. Ce sunt si cum functioneaza?
Prin aplice, in termeni generali, se face referire la un tip de ornament decorativ, ce se utilizeaza cu scopul iluminatului. Se fixeaza pe un perete sau stalp, la interior sau exterior.. Iluminatul, de cele mai multe ori, se realizeaza pe directia sus sau jos.
Aplicele au fost utilizata inca din perioada secolului al 17-lea. Acestea erau folosite pentru iluminatul coridoarelor lungi, intalnite deseori in castele si palate. Mai erau intalnite in gradinile decorative, avand rol ambiental. Aplica se pozitiona, de obicei, in a ¾ parte a zidului, masuratoarea facandu-se de la podea pana la tavan. Distanta dintre doua aplice era masurata pe aceeasi distanta.
Ele serveau drept suport pentru torte, lumanari, sau lampi cu ulei. Flacara era tinuta departe de zid prin intermediul unor picioruse de care se prindea aplica. Materialele predominante din care era faurita constau in argint si alama. Odata cu venirea secolului al 18-lea, a inceput sa-si faca tot mai simtita prezenta portelanul.
Aplica si rolul acesteia in perioada contemporana
In prezent, aplica a inceput sa fie intalnita sub mai multe denumiri, precum lumina de zid sau, generalizat, bec. Cu toate ca nu mai este raspandita ca acum cateva secole, ea tot continua sa-si mai faca simtita prezenta.
La momentul actual, aplica functioneaza, de cele mai multe ori, pe baza de curent si continua sa fie utilizata cu rol decorativ si ambiental. Materialul predominant, din care este faurita, a devenit sticla. Aceasta este produsa in diferite culori si modele.
Aplica este folosita, in continuare, pentru iluminatul interioarelor, coridoarelor, al gradinilor si al parcurilor. Cu toate ca nu se mai intalneste atat de usor pe piata, o aplica de tip traditional, realizata din portelan, se mai poate obtine prin comanda la faurari profesionisti.