Ce trebuie să știți atunci când plasați o icoană acasă

În acest articol vă oferim să vă familiarizați cu principiile de bază care vă vor ajuta să plasați în mod corespunzător și cu evlavie icoane în casa dvs. Textul este plin de alte subiecte semnificative care se referă la comportamentul nostru în fața icoanelor, cum să le înțelegem mai bine, cum să ne raportăm la mesajul lor și la ceilalți.

Mersul la biserică și priveliștea unică pe care o oferă fiecare iconostas duce inevitabil la dorința fiecărei persoane de a avea cel puțin o icoană acasă, astfel încât să se poată ruga în momentele dificile și să aprindă o lumânare în lampa din fața ei pentru sănătate în zilele lucrătoare și de sărbători. Totuși, ceea ce vedeți în biserică este supus unor reguli stricte, atât aranjarea icoanelor, cât și pictura lor. Prin urmare, atunci când plasați o icoană acasă, trebuie să respectați și regulile și principiile!

Unde să plasați icoana în casa dvs.?

Mai întâi trebuie să-i pui deoparte un loc special, care să nu fie aproape de prea multe obiecte și aparate din viața de zi cu zi. Ce trebuie să urmați este să căutați peretele casei care este orientat spre est. Icoana este întotdeauna așezată pe spatele soarelui răsărit dimineața devreme.

Este bine să alegeți o icoană care să fie proporțională cu locul ales, adică să nu intrați în spațiul altor obiecte de zi cu zi, dar să nu aveți în apropiere imagini cu idoli, afișe, cadouri kitsch etc. Agățați icoana de perete și vă puteți asigura că puneți un suport pentru lampă care să însoțească icoana.

Doriți mai multe icoane?

Când decideți să plasați mai multe icoane pe perete, ar trebui să știți că este urmată o ordine ierarhică. Ați înțeles deja pe ce perete din casă puteți așeza iconostasul casei dvs., acum este timpul să aflați ierarhia în funcție de care sunt plasate icoanele în sine.

În funcție de faptul dacă icoana conducătoare este a Maicii Domnului sau a lui Hristos, ar trebui să fie cea mai înaltă și dedesubt ar trebui aranjate celelalte icoane ale sfinților bisericii. Crucifixul este, de asemenea, plasat deasupra icoanelor, cu condiția să recurgeți la o iconostasă acasă cu un crucifix. Când decideți să plasați două icoane, ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale lui Iisus Hristos, acestea sunt aranjate una lângă cealaltă: icoana Mântuitorului este plasată în dreapta, iar icoana Maicii Domnului în stânga .

Aranjamentul tematic al icoanelor din casă

În ceea ce privește aranjamentul tematic, acesta este mai degrabă simbolic și privește unele caracteristici ale comploturilor din icoane. De exemplu, pentru bucătărie puteți pune icoana „Cina cea de Taină”. În bucătărie, oamenii așează și icoane mai mici cu candelabre, deoarece aceasta este camera în care se prepară mâncarea pentru familie și trebuie să fie sub protecția Maicii Domnului sau a unui sfânt.

În camera copiilor este obișnuit să plasați o icoană a unui înger păzitor, de genul de a da pace copiilor și de a-i veghea pe măsură ce cresc. De obicei, pe holul de lângă perete, care se deschide imediat după intrarea în casă, puteți așeza o țiglă cu o inscripție biblică pentru a întâmpina orice vizitator. Pe peretele din interiorul ușii este obișnuit să se așeze o icoană a Maicii Domnului, care va veghea la pacea familiei și se va proteja de relațiile proaste. În ceea ce privește plasarea unei icoane în dormitor, este o alegere personală, deoarece opiniile în ambele direcții sunt extrem de contradictorii. O extremă este că nu este bine să pui o icoană în patul familiei, în timp ce alții spun că este bine să pui o icoană pentru a da fertilitate cuplului.

Sursă: https://ikonopis.bg/

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole