Responsabilitățile unui instalator

Munca de instalator nu presupune doar repararea unor țevi sau a unor defecțiuni tehnice minore ale rețelei de conducte. Instalatorii pot fi numiți eroi ai lumii moderne, deoarece sunt apelați pentru o varietate de probleme care apar în locuință și de care o persoană obișnuită nu se poate ocupa fie din lipsa de cunoștințe, fie din lipsa echipamentelor și ustensilelor necesare. Această meserie este una dintre cele mai solicitate și presupune mai mult decât simple cunoștințe tehnice și îndemânare.

Cu ce se ocupă instalatorii?

Instalatorul se referă la acea persoană care rolul de a monta, verifica și repara instalații sanitare, țevi de apă, aparaturi tehnice. El instalează și întreține conducte sau alte echipamente utilizate pentru distribuția apei și eliminarea apei uzate în clădiri rezidențiale, comerciale și industriale. Instalatorii pot activa în cadrul unei companii de construcții, fabrici, firme specializate de instalatori sau pot lucra pe cont propriu.  

Calitățile unui bun instalator

Un adevărat profesionist trebuie să fie dispus să intervină în orice moment, deoarece oamenii vor întâmpina deseori urgențe și vor avea nevoie de asistență. De asemenea, se întâmplă ca instalatorii să lucreze peste program și să intervină în situații care necesită timp îndelungat de lucru. 

Un instalator poate lucra în aer liber sau în interior, în echipă sau pe cont propriu. Munca poate fi cu adevărat solicitantă din punct de vedere fizic, întrucât aceștia stau în picioare vreme îndelungată, stau în poziții neobișnuite în locuri greu accesibile și ridică materiale grele. 

Un bun instalator trebuie să știe să asculte cu atenție problemele celor care îl solicită, să identifice cauza problemei pentru care au fost chemați și să ia decizii rapid în conformitate cu aceasta, să comunice clar problema, cauzele și modul de reparație, precum și costurile. O bază solidă de cunoștințe, răbdarea, precizia, coordonarea și abilitatea de a lua inițiativa sunt alte calități specifice unui adevărat profesionist. 

Motive pentru a apela la un instalator

Multe defecțiuni minore pot fi rezolvate pe baza cunoștințelor proprii, însă cea mai importantă este depistarea problemelor și identificarea soluției potrivite. În acest fel, o persoană va ști când trebuie să apeleze la un profesionist.  De exemplu, când presiunea apei este scăzută, se poate curăța capul de duș sau se pot face alte reparații ușoare. 

În alte situații însă, poate fi nevoie de intervenția unui profesionist, cum este cazul unei inundații. În această situație neplăcută, este nevoie de acționare rapidă, deoarece poate afecta mai multe persoane odată cu răspândirea în locuințele vecinilor.

Alte servicii frecvente pentru care instalatorii sunt solicitați sunt reparațiile de calorifere, racordarea unei mașini de spălat, desfundări chiuvete, înlocuire robineți și țevi.

Chiar dacă o persoană deține cunoștințe de bază care îi servesc la rezolvarea unor probleme tehnice din locuința sa, în cazul urgențelor apelarea la un expert este necesară. 

Apelarea la un instalator autorizat

Această meserie presupune pregătire și experiență, motiv pentru care în situațiile care implică defecțiuni tehnice este necesară apelarea la un profesionist și anume un instalator autorizat, care va presta servicii profesionale și lucrări care vor fi efectuate în mod legal.  

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Leave a Reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Your email address will not be published.