2 motive simple din cauza cărora factura la electricitate este prea mare

Sunteți genul de persoană pe care o apucă spaima când primește factura de energie electrică în fiecare lună? Poate fi destul de greu să vă organizați un buget când nu sunteți sigur cât vă vor costa utilitățile în fiecare lună. 

Chiar dacă este, de obicei, mai ușor să dați vina pe furnizorul dvs. pentru creșterea tarifelor, factura energie electrica, este posibil să fie mai mare și din cauza neglijenței dvs. Pentru a vă ajuta să economisiți bani, am identificat câteva greșeli care stau în spatele consumului ridicat de energie de uz casnic.

Aparate care consumă multă electricitate

Aparatele mari (cum ar fi mașinile de spălat vase, mașinile de spălat haine și uscătoarele de haine) sunt consumatoare mari de energie electrică, iar dacă le utilizați prea des pot crește factura de energie electrică. De fapt, s-a constatat că în medie o familie face aproape 400 de spălări de rufe la mașină pe an și folosește aproape 60 de litri de apă pentru o spălare. Totuși, există posibilitatea ca multe dintre aceste spălări să nu se efectueze la capacitatea maximă a mașinii.

Soluție: Când folosiți mașina de spălat vase, asigurați-vă că ați umplut-o la capacitate maximă înainte de a o pune în funcțiune, alegeți un ciclu de spălare adecvat și schimbați setarea de uscare. În cazul mașinilor de spălat haine și uscătoare, încercați să aveți o singură zi de spălat în fiecare săptămână, să umpleți mașina la capacitate maximă și să selectați o temperatură scăzută pentru uscare.

Ai grijă la „aparatele vampir”

Cele mai citite articole

Unul dintre principalele cauze pentru care factura electrică este ridicată ar putea fi legată de lăsarea aparatelor/ dispozitivele electronice conectate la prize indiferent dacă le utilizați sau nu. Deși în urmă cu câțiva ani acest lucru nu era considerat o problemă, acum majoritatea aparatelor și dispozitivelor moderne consumă energie electrică chiar și când sunt oprite. De aceea, sunt numite „aparate vampir”. 

Acest lucru se datorează în principal faptului că o mare parte din tehnologia modernă nu se oprește niciodată. Când apăsați butonul „Închis” de pe computer, espressor sau televizor, acesta trece de fapt la un mod de așteptare, astfel încât să  poată fi repornit mai repede:

  • fie pentru a avea parte de o utilizare continuă;
  • fie pentru a efectua o sarcină programată, cum ar fi înregistrarea unei emisiuni TV sau de a prepara o cană de cafea.

Cele mai multe aparate au ceas (cuptoarele cu microunde, aparatele de cafea, tehnologiile mai vechi, cum ar fi VCR-urile). Aceste dispozitive au nevoie de energie pentru a arăta ora în timp ce nu funcționează pentru scopul lor principal.

Soluție: Puteți începe să economisiți energie conectând dispozitivele la prelungitoare cu mai multe prize și cu comutator, iar atunci când nu utilizați aparatele, apăsați butonul de oprit de pe prelungitor pentru a opri toate aparatele deodată. Verificați în cartea tehnică cum sunt clasate aceste dispozitive în ceea ce privește consumul de energie.

Cele mai citite articole