Cât de util este un filtru de apă potabilă?

Vânzările de filtre de apă potabilă au crescut constant in ultimii ani, iar unele companii au raportat o creștere de 100% a vânzărilor de la un an la altul. Oamenii cheltuie sume substanțiale pentru a instala un filtru de apă sub propria chiuvetă, dar oare merită acest sistem banii? 

Un filtru de apă îndepărtează clorul, fluorul, metalele grele, iar unele promit că pot chiar adăuga apei substanțe precum magneziu, calciu, zinc. S-a observat că apa, tratată astfel, este absorbită mai bine de către organism, iar primul efect vizibil este că oamenii ce o beau nu mai simt nevoia să meargă atât de des la toaletă, unii slăbesc, iar alții ce aveau diabet încep să se simtă mai bine.

Așadar, merită să investești într-un astfel de sistem de purificare deoarece apa este foarte importantă pentru sănătatea proprie și cea a familiei

Apa de băut, în orașe, ajunge la noi printr-o simplă deschidere a robinetului, dar parcurge un drum foarte lung până acolo. De la uzinele de tratare, apa intră într-o rețea de conducte portabile de distribuție lungi de sute sau mii de kilometri, până în casele sau companiile noastre.

Cum este apa această menținută curată de-a lungul întregului proces? În primul rând, se fac teste regulate a apei, în diferite puncte de distribuție din oraș. Aceste mostre sunt testate urmărind mai mult de 300 parametri, inclusiv pentru ph, culoare și amoniu.

Se poate face un experiment cu două eșantioane de apă de băut: unul colectat de la rețeaua publică, prin robinetul de la chiuvetă, și altul de la filtrul de apă potabilă instalat în casă. Un laborator care testează aceste eșantioane  ne poate lămuri că filtrul de apă cu osmoză inversă îndepărtează fluorul aproape complet. În schimb, filtrul de apă poate înlătura și minerale precum calciul, iar acest lucru nu este întotdeauna benefic. Totuși, există atât de multe variante de filtru de apă potabilă pe piață momentan și le poți găsi pe shop-einstal.ro. Cum știi pe care s-o alegi? Există două categorii de filtre de apă potabilă: una îndepărtează murdăria, în timp ce a doua modifică sau adaugă substanțe apei.

Cele mai citite articole

Două tipuri diferite de filtre pretind că modifică apa: filtrele schimbătoare de ioni și filtrele alcalinizante.  Apa dură conține ioni de calciu și magneziu. Așadar, un astfel de filtru ar putea fi preferat de băutorii de cafea, spre exemplu, deoarece apa săracă în minerale previne acumularea de calcar și înfundarea aparatului de făcut cafea. În schimb, apa alcalinizată este mult mai sănătoasă pentru organism.

Majoritatea filtrelor conțin cărbune activ. El este cel ce reține agenții poluatori din apă precum solvenții, clorul și anumite chimicale. Nu poate, însă, îndepărta bacteriile.

Înainte de a cumpăra un filtru, cumpărătorul trebuie să știe ce își dorește să îndepărteze din apa de băut sau cum să o modifice. În al doilea rând, un filtru de apă trebuie să aibă certificarea de la o a treia entitate, nu de la producatori sau vânzători. Al treilea lucru de luat în calcul este cât de des ar trebui să schimbe acele filtre. Unele filtre permit, în timp, bacteriilor să se înmulțească în interiorul lor; este mai ales cazul cărbunelui active deoarece absoarbe materiile organice, iar acestea devin hrană pentru bacterii.

În concluzie, deși apa filtrată nu reprezintă un tratament miraculos pentru boli precum cancerul, totuși ea ușurează digestia și este foarte utilă celor vulnerabili la infecții. Atât timp cât întrețineți filtrul așa cum trebuie și îl schimbați regulat, apa filtrată vă poate aduce multiple beneficii. 

Sursă foto: Pixabay.com

Cele mai citite articole