Informații importante pentru achiziționarea unei locuințe

Achiziționarea unei locuințe este un pas importantă pentru oricine, cu atât mai mult cu cât domeniul imobiliar, la fel că și cel al construcțiilor este unul foarte dinamic și pe care activează foarte multe persoane fizice, unele serioase, altele mai puțin serioase.

Însă, pentru verificarea și confirmarea seriozității posibililor parteneri, oamenii și chiar investitorii au la îndemână un instrument extrem de important, și anume Registrul Constructorilor. Această este o platforma de recenzii imparțiale despre firme de construcții, dezvoltatori imobiliari și chiar despre persoane fizice din domeniul construcțiilor. Aceste recenzii sunt făcute de parteneri și clienți care au colaborat cu furnizorii de servicii și au fost mulțumiți (sau nu) de calitatea și seriozitatea oferite de aceștia. 

Ce trebuie știut la cumpărarea unei locuințe noi 

Chiar dacă este vorba despre o clădire nouă, această poate avea mai multe probleme, cum ar fi o structura de rezistență prost proiectată sau construită, instalații prost dimensionate sau prost executate, finisaje de proastă calitate. De aceea este recomandat să se consulte părerea unui specialist în domeniu – inginer constructor, arhitect – înainte de a lua decizia de a investi în achiziționarea unei locuințe noi, cu atât mai mult cu cât acest tip de investiții sunt foarte mari. 

Totodată, trebuie să existe o carte a construcției, care să cuprindă documentele care au stat la baza executării construcției și care să se afle în posesia vânzătorului, pentru a putea fi oferită, la cerere, posibililor cumparatori. Însă, ar fi bine că acesta să vină însoțit de un specialist în construcții la vizionarea imobilului și a documentelor. 

Informații necesare la cumpărarea unei locuințe vechi 

Cele mai citite articole

În cazul intenției de a cumpără un apartament, este recomandat pentru cumpărător să aleagă un bloc cât mai nou și să evite ultimul etaj. Există, de asemenea, apartamente care au suferit modificări – cum ar fi un perete spart – prin urmare este important că acesta să aibă cadastru pentru compartimentarea actuală și chiar o autorizație de construire pentru modificări.   

În plus, apartamentul propus spre vânzare trebuie să aibă și un Certificat de performanță energetică, iar dacă acesta încadrează spațiul de la clasa C în jos, acesta nu poate fi achiziționat prin intermediul programului Prima Casă. Dar pentru o siguranță mai mare că toate informațiile primite sunt cele corecte, în special din punct de vedere tehnic, este recomandat să se solicite sfatul unui inginer constructor sau al unui inspector tehnic.

De asemenea, ar fi utilă informația legată despre cum sunt vecinii de bloc, care este situația cu locurile de parcare sau dacă există probleme legate de instalații. De obicei, aceste informații pot fi obținute de la administratorul clădirii.

În cazul unei case vechi, solicitarea acestor sfaturi este cu atât mai imporantă cu cât există posibilitatea că această să fie încadrată în clasa imobilelor cu grad seismic ridicat.

Nu trebuie dată crezare totală informațiilor primite de la agentul imobiliar deoarce acesta are scopul de a vinde locuința, astfel că va scoate în evidență numai aspectele pozitive. De aceea este recomandat să fie consultați specialiști în construcții înainte de a decide definitiv asupra spațiului de locuit.

Cele mai citite articole